Som professionell skulptör kollar man inte bara på andra i sin specifika bransch, utan man sträcker sig ofta utanför ramarna då man letar inspiration till nya projekt. Jag reser ofta runt i Sverige och stöter då ofta på intressanta och inspirerande människor.

Inspirationen till just detta inlägg kommer från ett av dagens samhällsproblem: Kroppshets och människors önskan att omstöpa sin kropp i en form de inte är byggd för.

Kroppshets och det skeva normala

Det blir allt lättare att ta in nyheter, smakliga som osmakliga och det som har florerat mycket på senare år i nyheter och tidningar på både internet och tv är kroppshetsen dagens samhälle utsätts för. Min syn på det är att det är en ständig strävan efter perfektion, utan kunskap om vad kroppsperfektion är.

För 30 år sedan var kroppsperfektion den som var stark nog och hälsosam nog att utföra ett arbete bra. För 80 år sedan var synen på kroppsperfektion att den som är fet var rik och därmed ville alla vara välbyggd. Dagens kroppsperfektion är enligt min egen uppfattning att vara så smal som det bara går, att träna och äta nyttigt, gärna veganskt och att ha stor byst och rumpa. Den sistnämnda var dock för bara några år sedan förstorade läppar och denna sektion verkar bytas ut mot en annan kroppsdel med jämnare mellanrum än övriga sektioner i beskrivningen. Notera att detta är min egna privata uppfattning av vad omvärlden försöker få dagens, tyvärr mestadels kvinnor att leva upp till.

Hårt, eller hur? Men så ser dagens mediavänliga värld ut. Samtidigt som medierna pratar om hur osunt det är med denna typ av tankar och hur de är emot anorexi, bullemi och andra sjukdomar som många ungdomar dagligen drabbas av så visar de annonser överallt på sina sidor och reklam på tv på olika typer av bantningskurer, minimala modeller för klädmärken och andra hälsoprepparat. Detta samtidigt som de hoppar på bloggare inom hälsokategorin för att göra samma sak. Dubbelmoralen är total och de friskriver sig allt ansvar för att tjäna pengar på dessa företag genom att låta dem annonsera. Detta med kunskapen om hur ohälsosamt dagens samhälle är för ungdomarna och speciellt flickor.

Att omforma en kropp

Det är inte utan att bli inspirerad jag dök ner i ämnet kroppsskulpering och nedan hittar du några av de mer extrema tillvägagångssätt som människor tar till hjälp för att försöka omforma sina kroppar efter dessa oerhört onyttiga komplex.

Träning

Träning skall ses som en hälsosam livsstil och jag utövar själv någon form av träning varje vecka och i en alltmer stillasittande vardag är det verkligen oerhört viktigt för ungdomar att omfamna någon typ av träning.  Även i dess enklaste form är det ett bra redskap för att hålla sig hälsosam. Men tyvärr verkar det som om de unga som tränar gör det av fel anledning. De är inte ute efter ett stabilare psyke eller en rörligare och starkare kropp. De strävar efter att få passa in och träning som i vanliga fall stärker psyket hos människor som utövar den blir istället till en negativ och psykiskt nedbrytande övning.

För hård träning kan lätt leda till problem med kroppens inre system likt leder, säger Kiropraktor Gävle.

Fettsugning

Fettsugning är även det ett inspirerande ämne där dagens teknik används på ett makalöst sätt för att omskulpturera människors kroppar. Jag kan se de fördelar som finns i form av att man kan ge väldigt överviktiga en chans till att leva vidare, en andra chans. Men sen finns det även den ohälsosamma biten där man fettsuger sig trots att man inte lider av stor eller ingen övervikt. Allt för att försöka skulptera sig efter de normer och kroppstrender som finns. Jag talade en gång med en kirurg på ett konstevent, han utför fettsugningar i Stockholm och förklarade att han tackade nej till cirka 60% av alla konsultationspatienter med anledning att han inte ansåg att deras anledning var legitim nog. Detta är nog ett mer sällsynt arbetssätt och även om de flesta vill hjälpa människor så erbjuder de ändå en tjänst som de önskar sälja.

Plastik

Först ska nämnas att plastik är något jag inspireras av och jag har full respekt för plastikkirurger. De kirurger som kan återskapa stora delar av en människa efter brännskada eller annan olycka kan verkligen ge någon livet åter. Sedan finns den del av plastikkirurgi som inte är lika inspirerande. Den överdrivna plastiken där det injeceras olika typer av ämnen i olika typer av kroppsdelar för att förstora dessa och uppnå något man inte var skapt till att uppnå. Självklart önskar man att alla var nöjda med sig själva och förstår att så inte är fallet. Men likt en tatuering så ska man alltid göra genomtänkta val och eftersom jag som alla andra äldre varit i 18-20 års åldern, så vet jag att man inte alltid fattar de bästa besluten.

När kommer det ta slut

Hur länge ska vi låta ungdomar gå runt och må dåligt över hur deras kroppar är utformade?

Kan vi inte som vuxna inspirera till rörelse, nyttigare mat och mental hälsa? Detta är något som Hälsocoachen arbetar för.

Jag tror att man trots all reklam, annonsering och mediabelysning kan få denna ohälsosamma trend att ta slut. Den största förändringen måste ske i hemmet. Barn måste informeras, inspireras och få chansen att testa på från tidig ålder. Det är alltför ofta jag har vänner och nära prata, inför sina barn, om viktnedgång och hur de själva inte är nöjda med sin kropp. Det är då inte konstigt att barnen växer upp med en kroppsosäkerhet som gör att varje liten putt åt ett håll ger extrema effekter i form av syn på hur normen ser ut.

Lär barn att hälsa inte sitter i utseendet, utan i hur man mår som person. Vad man kan göra och hur man gör det. Ett starkt psyke har i forskning visat sig vara den största anledningen till att barn växer upp till starka individer med egna tankar och åsikter. Det är ofta dessa barn tar en annan väg än sina like de växer upp till att bli framgångsrika företagare, konstnärer eller inspiratörer på något annat sätt.